Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Szemész, klinikaigazgató,
a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
a Magyar Szemorvostársaság elnöke

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Szemész, klinikaigazgató,
a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
a Magyar Szemorvostársaság elnöke

A Szürkehályog

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

A szürkehályog homályos, nem átlátszó terület a normálisan teljesen átlátszó szemlencsében. Kezdetben alig érzékelhető, mert a kisfokú vagy korai elváltozások még nem befolyásolják a látást. Ahogy a homály fokozódik, szembetűnőbbé válnak a szürkehályog tünetei, a látás folyamatosan romlik, ami teljes vaksághoz is vezethet.

A fokozatos látásromlás jelentősen rontja a térérzetet, kihat a mozgáskoordinációra, bizonytalanságérzetet eredményez. Ez nehezíti a közlekedést, tájékozódást, a szabadidős tevékenységeket és az emberi kapcsolatokra is hatással van. Szinte észrevétlenül nő a balesetek kockázata és folyamatosan romlik az életminőség. Nincs hatékony megelőzés, a folyamat nem állítható meg vagy fordítható vissza.

Tapasztalt már hasonlót autóvezetés vagy számítógép, telefon használatakor?

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt
  • Homályos vagy zavaros látás.
  • Elhalványuló színek.
  • Fényforrások zavaróan hatnak (pl. éjszaka nagyon vakító autólámpák, a lámpák körül fénygyűrűk, szóródásos körök). 
  • Korlátozott éjszakai látás.
  • Kettős vagy többeslátás (a tárgyak megsokszorozódnak) 
  • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változtatása.

Kezelése

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Jelenleg a szürkehályog csak műtéttel gyógyítható, a látás visszaállítható. A beavatkozás során az elszürkült szemlencsét eltávolítják és műlencsét ültetnek a szembe. Köszönhetően a modern sebészi technikáknak a műtét gyors, fájdalommentes és biztonságos, a beteg akár már a beavatkozás után néhány órával hazamehet, és szoros ellenőrzés mellett ugyan, de az otthonában gyógyulhat. A mai korszerű műtéti eszközökkel e betegség minden stádiumban operálható.

A szemsebészeti műtéttechnika óriásit fejlődött az utóbbi 30-35 évben.  Napjainkban a szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb, egyben legbiztonságosabban és legeredményesebben végzett mikrosebészeti eljárás. Évente közel 10 millió szürkehályog műtétet végeznek a világon. A műtét időtartama kb. 15 perc, hozzátartozója (1fő) elkísérheti és a műtét ideje alatt kellemes és biztonságos környezetben várakozhat Önre.

A műtét menete

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Mikrosebészeti eljárásokkal a korábban jellemző 12 mm-es seb helyett 2 mm-es vagy akár 1 mm-es seben keresztül is operálható a szem, ami gyors gyógyulást biztosít a betegnek, a beavatkozás egynapos műtét keretében elvégezhető, gyors és jó látásrehabilitációt tesz lehetővé. A szürkehályog műtét során eltávolítjuk az elhomályosodott szemlencsét, és helyette egy mesterséges lencsét ültetünk be. A szaruhártyán ejtett kis bemetszés után ultrahangos műszer segítségével feldarabolható, elfolyósítható és eltávolítható a hályogos szemlencse. Ezen a kis seben keresztül kerül beültetése a rendkívül rugalmas műlencse, egy ún. injektor segítségével. Nincs szükség általános érzéstelenítésre (altatás nélkül, helyi érzéstelenítés-cseppentés mellett zajlik), elkülönítésre vagy bonyolult műtét utáni kezelésre. A műtét vérzés szempontjából kis kockázatú beavatkozás, általában nem szükséges a thrombocyta aggregáció-gátló, illetve az antikoaguláns kezelés módosítása vagy leállítása.

Műlencsék

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Lencseválasztáskor a személyre szabott igények mellett a minőség is fontos tényező. Nemcsak egyfókuszú lencsék, de tórikus és multifokális műlencsék is beültethetők, amelyekkel sokféle látáshiba, akár a fénytörési eltérések is korrigálhatók.

  • Tórikus lencsével a szaruhártya görbületi szabálytalanságából adódó fénytörési hibákat lehet korrigálni.

  • Multifokális lencsével a távoli-, középtávoli- (számítógép, mobil telefon, digitális eszközök) és közeli éleslátás (olvasás) is lehetővé válik. A prémium multifokális lencsék hatékony megoldást jelentenek a szemüveg nélküli mindennapokhoz, stabil látásélményt biztosítanak.

  • Tórikus és multifokális műlencsével a szaruhártya szabálytalanság és a közeli látásprobléma is korrigálható. Egyéni problémájára személyre szabott megoldásokkal visszanyerhető a 20-25 éves kori látásminőség akár idősebb korban is (amennyiben nincs más probléma, ami ezt gátolná).

Mire számítson a műtét után

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

A beavatkozás után néhány órával hazamehet, és szoros ellenőrzés mellett ugyan, de az otthonában gyógyulhat. A műtétet követően a látás általában azonnal javul. A felépülés és a visszatérés a megszokott napi élethez igen gyors. A műtétet követő első napon kontroll vizsgálaton kell megjelennie. Igen ritkán, bonyolult esetekben a betegek 1-2 napi kórházi ellátást igényelnek.

HELYEZZE A KURZORT A FOTÓRA!

láthatja a műtét előtti és utáni állapotot.

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

Szemproblémával küzd?

Kérjen időpontot!

telefonos időpontfoglalás: +36 70 776 6305
EMAIL ELÉRHETŐSÉG: INFO@SZEMSEBESZET.EU

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt